Zdrowa żywność

5 przepisów na niesamowite sałatki

Sałatki są miłym dodatkiem do dań głównych, ale można je też spożywać jako oddzielne danie. Taki posiłek jest lekki, zawiera sporo witamin oraz nie powoduje uczucia przepełnienia. Oto kilka przepisów na oryginalne sałatki:

  1. Sałatka z pomarańczą, kurczakiem oraz granatem
  • Do tej sałatki potrzebujemy różnego rodzaju sałat, ale sporą część powinna zajmować rukola. Po umyciu sałat, umieszczamy je na dużym półmisku lub w misce.
  • Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki i przyprawiamy mieszanką do drobiu. Kurczaka smażymy tak aby pozostał soczysty.
  • Pomarańczę obieramy i kroimy na cząstki.
  • Kurczaka umieszczamy w ładny sposób na sałacie, układamy również pomarańczę. Posypujemy orzechami nerkowca, granatem oraz pestkami słonecznika.
  • Sos przyrządzamy podgrzewając jogurt grecki z pokruszony serem blue cheese – można dodać trochę soli i pieprzu. Gdy ser się rozpuści, a sos przestygnie polewamy nim sałatkę.

Gotowe!

  1. Sałatka z mozarellą, pomidorami oraz oliwkami
  • Sałatę lodową oczyszczamy i rozdrabniamy. Układamy na dużym talerzu lub półmisku.
  • Pomidora myjemy i kroimy na mniejsze ćwiartki. Układamy na sałacie.
  • Mozarellę odsączamy i kroimy na małe, równe kawałki. Układamy pomiędzy pomidorami – na sałacie.
  • Całość posypujemy czarnymi oliwkami oraz piórkami czerwonej cebuli i pestkami dyni.
  • Sos przyrządzamy podgrzewając ocet balsamiczny z dodatkiem cukru bądź też miodu. Kiedy ocet się zredukuje, a sos zgęstnieje należy poczekać aż ostygnie, a następnie polać nim obficie sałatkę.

Smacznego!

  1. Sałatka z gruszką, serem brie i winogronami.
  • Na mixie sałat układamy pokrojoną w plastry gruszkę oraz równe kawałki sera brie.
  • Dodajemy ciemne winogrona i posypujemy orzechami włoskimi lub/oraz nasionami dyni.
  • Sos przyrządzamy z połączenia 2 łyżek miodu, połowy cytryny oraz 6 łyżek oliwy z oliwek i polewamy nim sałatkę.
  • Danie można podawać z grzankami.

Na zdrowie!

  1. Sałatka z melonem, arbuzem oraz gorgonzolą.
  • Na talerzu układamy sałatę lodową – rozdrobnioną.
  • Układamy co kilka centymetrów kostki arbuza oraz melona.
  • Dodajemy kilka kawałków pomidora oraz ogórka
  • Następnie posypujemy sporą ilością pokruszonej gorgonzoli
  • Posypujemy ulubionymi nasionami lub orzechami
  • Sos wykonujemy z połączenia jogurtu naturalnego z odrobiną przeciśniętego przez praskę czosnku, soli oraz cukru.

Bon apetit!

  1. Sałatka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami oraz kurzą wątróbką.
  • Wątróbkę kurzą smażymy obtaczając ją wcześniej w mące.
  • Umyte liście szpinaku układamy na dużym półmisku.
  • Na szpinaku układamy pokrojoną w cienkie plastry wątróbkę.
  • Dodajemy suszone pomidory, wcześniej krojąc je na mniejsze kawałki
  • Całość posypujemy czerwoną cebulą pokrojoną w piórka oraz niewielką ilością czarnych oliwek.
  • Sos przygotowujemy na bazie oliwy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku oraz soli i pieprzu.
  • W tej propozycji sprawdzi się również sos balsamiczny

 

Mleko roślinne

Jak wybrać mleko roślinne?

Wiele osób decyduje się na wykluczenie lub częściowe ograniczenie spożycia mleka w swojej diecie. Inni z kolei po prostu szukają nowych wrażeń smakowych i to z tego powodu sięgają po szeroką ofertę mlek roślinnych dostępnych już w praktycznie każdym większym sklepie. Dowiedz się więcej na temat dostępnych rodzajów takiego napoju, by idealnie dobrać go do swoich potrzeb i delektować się wyśmienitym smakiem.

Niskokaloryczne mleko sojowe

Napój sojowy albo się kocha, albo nienawidzi. Ze względu na charakterystyczny posmak niektórzy nie mogą znieść wypicia nawet łyka, za to inni zachwycają się tą nutą i dodają mleko do wszystkiego, co się da.

Ten rodzaj jest niskokaloryczny, zawiera mniej cukrów niż większość mlek, a przy tym zawiera sporą dawkę wapnia oraz białka. Staje się przez to wartościowym wyborem, szczególnie, że można wzbogacić nim naleśniki, owsianki, kawę, czy dania obiadowe.

Słodziutkie i ryżowe

Napój ryżowy idealnie nada się do wypieków, ze względu na swoją słodką nutę. Jest bardziej kaloryczny i ma w sobie sporo naturalnych cukrów, przez co nie powinno się spożywać zbyt dużej ilości w ciągu dnia. Jednak jako dodatek do kawy, kakao czy ciast sprawdzi się fenomenalnie.

 

A może migdałowe?

Kolejną popularną opcją jest mleko migdałowe. Zawiera dużo białka, jednak mniej niż napój sojowy. Nie jest też aż tak słodkie i bogate w cukry jak ryżowe, przez co można spożywać jego większą ilość w ciągu dnia. Ten rodzaj poleca się szczególnie do owsianek czy koktajli.

Pamiętaj o składzie

Mleko roślinne można stworzyć w domu, co jest polecaną opcją. Dzięki temu doskonale będziesz wiedzieć, jakie składniki znajdują się w Twoim mleku, a przy tym będzie ono miało krótki czas przydatności wynikające z braku użycia jakichkolwiek konserwantów. Jednak wiadomym jest, że czasem ma się ochotę po prostu na sięgnięcie po gotowy produkt z półki, bo potrzebuje się go od razu. Wtedy najlepiej przeczytać listę składników i zobaczyć, czy jest on wolny od chemicznych substancji, zagęszczaczy czy niepotrzebnych dodatków. Oferta mlek jest na tyle szeroka, że z pewnością znajdziesz takie, które będzie satysfakcjonować Cię pod tym względem. Na rynku znajdziesz także mleka fortyfikowane, czyli takie, do których dodaje się magnez, witaminy czy wapń. Jeśli zatem potrzebujesz ich w swojej diecie, szukaj właśnie takich produktów.

Mleka roślinne mogą stać się wspaniałym urozmaiceniem diety, a ze względu na szeroki wybór da się spróbować wszystkich. Z pewnością może to być ciekawe doświadczenie, szczególnie jeśli dotychczas stawiało się jedynie na klasyczne mleko krowie. Pamiętaj też o możliwości przygotowania takich napojów we własnym domowym zaciszu!

 

Chia

Drogocenne właściwości nasion chia, czyli szałwii hiszpańskiej.

Skąd pochodzą nasiona chia?

Nasiona chia to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.). Pierwotnie ta roślina była uprawiana w Gwatemali i Meksyku, a jej prozdrowotne właściwości doceniły plemiona Azteków już w okresie prekolumbijskim. Szałwia hiszpańska była dla tamtej ludności bardzo ważna – zaraz po fasoli i kukurydzy stanowiła trzecią najważniejszą uprawę. Dla plemienia Nahua w środkowym Meksyku nasiona były podstawowym składnikiem spożywczym. Obecnie nasiona chia także cieszą się dużą popularnością, gdyż wykazano ich pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. To uniwersalny dodatek, który można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Chętnie używana jest przede wszystkim w wegetariańskiej i wegańskiej kuchni.

Dlaczego warto spożywać nasiona szałwii hiszpańskiej?

Nasiona chia mogą być drogocennym składnikiem każdej diety. Przede wszystkim są one doceniane ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3, które:

– wspomagają wzrok,

– ułatwiają koncentrację i zapamiętywanie,

– pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego,

– łagodzą objawy depresji,

– zapobiegają demencji,

– obniżają poziom złego cholesterolu,

– przeciwdziałają miażdżycy,

– przeciwdziałają chorobom serca,

– zmniejszają ryzyko nadciśnienia.

W chia znajdziemy więcej kwasów omega-3 niż np. w łososiu. Nasiona szałwii hiszpańskiej są także cennym źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Działa regulująco i przeciwdziała zaparciom. Jest szczególnie ważnym składnikiem, zwłaszcza gdy chcemy poprawić pracę układu trawiennego. Wprowadzenie odpowiedniej ilości błonnika do diety zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. W 100g nasion znajduje się aż 42g błonnika.

Nasiona chia są chętnie spożywane przez wegan i wegetarian z powodu dużej zawartości białka wysokiej jakości. W 100g nasion szałwii hiszpańskiej jest 16,54g białka. Dodatkowo w tym produkcie znajdziemy wysoką zawartość wapnia, potasu, fosforu, magnezu, cynku i żelaza.

W jaki sposób jeść nasiona chia?

Nasiona szałwii hiszpańskiej to uniwersalny produkt. Można spożywać je całe lub zmielone na proszek. Szczególnie sprawdzają się w przygotowywaniu sałatek, koktajli, jogurtów, deserów i różnych wypieków. Jest to bardzo popularny dodatek do owsianek i śniadaniowych musli. Nasiona często są używane do robienia puddingów. Chia zamoczone w wodzie zwiększają swoją objętość, dlatego można je stosować także jako zagęszczacz do zup. W kuchni wegańskiej nasiona są także używane jako roślinny zamiennik jajek.

Chia to drogocenny produkt, który warto wprowadzić do swojej diety. Należy jednak przy tym pamiętać, aby robić to stopniowo. Nasion nie należy spożywać w nadmiernej ilości. Głównym powodem jest wysoka ilość błonnika, który może upośledzać wchłanianie innych składników odżywczych. Odpowiednia ilość nasion to około 2 łyżki dziennie.